سینمای آلفرد هیچکاک

زندگی نامه گاسپار نوئه
زندگی نامه گاسپار نوئه به فارسی
اسفند 28, 1400
ریتا هیورث در نقش گیلدا، شخصیت اغواگر فیلم نوآر گیلدا
فم فتل: بررسی شخصیت اغواگر فیلم نوآر
اسفند 28, 1400
زندگی نامه گاسپار نوئه
زندگی نامه گاسپار نوئه به فارسی
اسفند 28, 1400
ریتا هیورث در نقش گیلدا، شخصیت اغواگر فیلم نوآر گیلدا
فم فتل: بررسی شخصیت اغواگر فیلم نوآر
اسفند 28, 1400

آلفرد هیچکاک

سر آلفرد جوزف هیچکاک (Sir Alfred Joseph Hitchcock) که به طور مختصر آلفرد هیچکاک نامیده می شود، کارگردان بزرگ و سرشناس بریتانیایی-آمریکایی ست که بین سال های 1899 تا 1980 زندگی می کرد. او یکی از تاثیرگذارترین و مورد مطالعه قرار گرفته ترین کارگردانان سینما ست. در طی 6 دهه فعالیت هنری، هیچکاک 55 فیلم بلند ساخت که برای وی لقب «استاد تعلیق» (Master of Suspense) را به همراه آوردند.

سینمای آلفرد هیچکاک (Alfred Hitchcock)

آغاز سینمای آلفرد هیچکاک

آلفرد هیچکاک (Alfred Hitchcock) فعالیت سینمایی اش را در 1919 با میان-نوشته نویسی (حرفه ای که مختص به سینمای صامت بود) برای فیلم های بریتانیایی شروع کرد. مهارت و استعداد او باعث شد مدتی بعد به وی مسئولیت دستیار کارگردانی را بدهند. در سال 1925 از هیچکاک جوان دعوت شد تا فیلم «باغ لذت» (The Pleasure Garden) را کارگردانی کند. این فیلم از نظر اقتصادی یک شکست بود، اما تهیه کننده ی هیچکاک از کار او خوشش آمد و فیلم های دیگری نیز برای کارگردانی به وی پیشنهاد کرد. سومین فیلم آلفرد هیچکاک به نام «مستاجر: داستان مه لندن» (The Lodger: A Story of the London Fog) در سال 1927 اولین فیلم موفق او محسوب می شود.

اولین فیلم ناطق و اولین فیلم هالیوودی هیچکاک

هیچکاک افتخار ساختن اولین فیلم ناطق سینمای بریتانیا را با فیلم «باج گیری» (Blackmail) ساخته شده در سال 1929 در کارنامه ی خود دارد. او پس از این فیلم 15 فیلم دیگر در بریتانیا ساخت و بعد برای فعالیت در هالیوود به آمریکا مهاجرت کرد. اولین فیلم هالیوودی او «ربکا» (Rebecca) ساخته شده در سال 1940 است که جز موفق ترین آثار او نیز می باشد. فیلم Rebecca برنده ی اسکار بهترین فیلم، و نامزد بهترین کارگردانی شد.

نامزدی های آلفرد هیچکاک

هیچکاک بعد از Rebecca چهار بار دیگر نامزد اسکار بهترین کارگردانی شد اما هیچگاه برنده ی این جایزه نشد. از آنجا که اسکار بهترین فیلم برای Rebecca به تهیه کننده ی هیچکاک یعنی دیوید ا سلزنیک (David O. Selznick) تعلق گرفت، بنابراین، هیچکاک هیچ گاه تندیس مشهور این جشنواره را دریافت نکرد. از آنجا که امروزه برخی از فیلم های هیچکاک جز بهترین فیلم های تاریخ سینما طبقه بندی می شوند، عدم اهدای جایزه از سوی آکادمی اسکار به هیچکاک موضوعی ست که اعتبار این مراسم سینمایی را زیر سوال می برد. ضمنن جایزه نبردن آلفرد هیچکاک به آکادمی اسکار محدود نمی شود، چرا که وی 3 بار کاندید فستیوال کن و 1 بار کاندید فستیوال ونیز شد، اما برنده نشد.

جایزه یادبود اروینگ گ تالبرگ

تنها باری که هیچکاک تندیسی را از مراسم اسکار دریافت کرد در سال 1968 بود. او جایزه ی یادبود اروینگ گ تالبرگ (Irving G. Thalberg Memorial Award) را به خاطر فعالیت های هنری اش دریافت کرد. این جایزه هر از چند گاهی در مراسم اسکار به فعالان حوزه ی سینما اهدا می شود. جایزه ی یادبود اروینگ گ تالبرگ لقب اسکار افتخاری را نیز دارد، اما تندیسی که اهدا می شود تندیس مشهور اسکار نیست، بلکه نیم تنه ی اروینگ تالبرگ از پیشکسوتان سینمای آمریکا ست.

جمله ی کوتاه هیچکاک هنگام دریافت جایزه ی اروینگ تالبرگ جز به یاد ماندنی ترین سخنرانی های سینماگران در چنین موقعیتی ست؛ چراکه هیچکاک تنها به 5 کلمه اکتفا کرد: Thank you… very much, indeed. به معنای: سپاسگزارم… بسیار، واقعن.

طناب، اولین فیلم رنگی هیچکاک

آلفرد هیچکاک در سال 1948 فیلم «طناب» (Rope) را کارگردانی کرد که به دو دلیل حائز اهمیت است. یکی اینکه اولین فیلم رنگی هیچکاک است، و دوم اینکه به سبکی متفاوت کارگردانی شده تا به نظر برسد فیلم در یک برداشت بلند فیلمبرداری شده. در واقع سراسر این فیلم تنها در 10 برداشت بلند ساخته شده، که اگر دوربین های آن زمان محدودیت نداشتند احتمالن هیچکاک تمام این فیلم را در یک برداشت فیلمبرداری می کرد. این روش بعد ها مورد اقتباس کارگردان های مختلفی قرار گرفت.

دو دهه طلایی آلفرد هیچکاک

دهه های 50 و 60 میلادی دوران اوج آلفرد هیچکاک محسوب می شود چراکه وی بهترین و مطرح ترین فیلم هایش را در این دوره ساخت. فیلم هایی نظیر:

همه ی این فیلم ها جز دیده شده ترین و محبوب ترین آثار آلفرد هیچکاک هستند که در فهرست های بهترین فیلم های جهان جای دارند. در واقع فیلم سرگیجه در فهرست انستیتوی فیلم بریتانیا (British Film Institute) که هر ده سال یک بار از صد ها منتقد سینمایی دعوت می کند فهرست فیلم های مورد علاقه شان را تنظیم کنند اکنون جایگاه نخست را دارد. این جایگاه تا سال 2012 در اختیار فیلم همشهری کین (Citizen Kane) اورسن ولز (Orson Welles) بود.

آلفرد هیچکاک تقدیم می کند

هیچکاک بین سال های 1955 تا 1965 برنامه ی تلویزیونی مشهورش به نام آلفرد هیچکاک تقدیم می کند (Alfred Hitchcock Presents) را تهیه، کارگردانی، و مجری گری کرد. این برنامه یکی از محبوب ترین برنامه های تلویزیونی زمان خود بود. در مجموع 268 اپیزود 25 دقیقه ای و 93 اپیزود 50 دقیقه ای از این برنامه ساخته و پخش شد.

آخرین اثر شوالیه

آخرین فیلم آلفرد هیچکاک «توطئه خانوادگی» (Family Plot) نام دارد که در 1976 ساخته شد. آخرین پروژه ی او که در مرحله ی نوشتن فیلمنامه نیمه کاره ماند «شب کوتاه» (The Short Night) نام دارد. آلفرد هیچکاک در سال های آخر عمرش از علائم پیری رنج می برد. او نهایتن در 29 آورین 1980، در سن 81 سالگی، در گذشت. او مدتی پیش از مرگش عنوان شوالیه را از سوی ملکه ی بریتانیا دریافت کرد.

سینا قاسمی موسوی
سینا قاسمی موسوی
دانشجوی ارشد رشته ی سینما هستم و نویسنده ی محتوا و همچنین مدیر وبسایت سیناریوم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

× سوال داری؟ بیا بچتیم!